zaterdag 19 januari 2013

Superfreakonomics - Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner

Over revolutionairen: Fidel Castro en Che Guevara, Ho Chi Minh, Mohandas Gandhi, Leon Trotski en Vladimir Lenin, Simon Bolivar en Maximilien Robespierre - u zult er geen enkele arme, laagopgeleide knul tussen vinden. Arme Gandhi, hij had betere lijst gelijkgezinden verdient!

Bijna net zo leuk als het oorspronkelijke Freakonomics. Interessante verhalen over bijvoorbeeld de invloed van de televisie op de positie van Indiase vrouwen (die verbeterde na de introductie van tv in India, hoewel onduidelijk waarom), het mestprobleem in 18e eeuws New York dat werd opgelost door de uitvinding van de automobiel, hoe de walvis werd gered door de vondst van olie in Texas, en hoe het broeikaseffect kan owrden verminderd door het spuiten van zwaveldioxide in de stratosfeer.
Net als freakonomics heeft dit boek me aan het denken gezet over deze onderwerpen. Het laat ook zien hoe vreemd menselijke drijfveren zijn en hoe prikkels die de overheid verzint over het algemeen daardoor een andere uitwerking hebben dat was beoogd.

Geen opmerkingen: