zaterdag 17 januari 2015

Tsomo's karma - Kunzang Choden

Het boek speelt in het begin in het rurale Bhutan, waar familiebanden nauw en overheersend zijn, net als mannen. Het vertelt het verhaal van Tsomo. Bij haar geboorte worden haar sterren gelezen en daaruit blijkt dat ze ver zal reizen. Haar moeder neemt dit met een korreltje zout, want waarheen kunnen vrouwen reizen? Maar haar leven brengt Tsomo door Bhutan, Nepal, India en Tibet. Op zoek naar haar spirituele leven zit haar Aardse leven toch behoorlijk in de weg. Tsomo wil graag leren lezen en schrijven, maar dat leert haar vader, een godsdienstonderwijzer, haar niet, want daar hebben vrouwen niets aan. Hoe zou ze dan ooit een spiritueel leven kunnen leiden? Haar eerste man komt bij hun wonen, en legt het aan met haar zus, die hij bezwangerd. Ze moet hem maar delen, vinden man- en zuslief.
Uiteindelijk besluit Tsomo haar man, en daarmee dus dorp en familie, te verlaten en komt ze terecht in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, waar ruraal achterland en Westers India elkaar treffen in de bouw van een snelweg (jaja), die tientallen jaren niet door auto's bereden wordt omdat bijna geen Bhutaan die heeft.Twintig jaar later komt Tsomo weer terug in de stad. Overal toeteren de auto's en snellen ze over de weg, die Tsomo inmiddels zonder angst kan oversteken; ze heeft inmiddels vaker drukke straten overgestoken.
Het is een typisch Oxfam Novib boek, met verklarende woordenlijst achterin, maar wel een van de betere vind ik, ik heb het met plezier gelezen. Het is geen hogere literatuur, geen ingwikkelde structuur of schrijfstijl, gewoon simpel een verhaal van een vrouw in de Himalaya.

Geen opmerkingen: