donderdag 19 december 2024

Our colors- Gegoroh Tagame

 

    Your dilemma lies in wondering

How should I act

    "What will he think about me"?

        But how someone else feels

    Is up to them

        You don't have any choice in the matter.

    But how you want to be?

That is something you can choose.

Een manga over een gay jongen die de wereld in blauw en rood ziet. Hij ontmoet een oudere gay man die een soort mentor voor hem wordt, maar beiden leren van elkaar. Ik herkende me wel in allebei. 

It is something you must choose.

dinsdag 17 december 2024

Ik zeg geen vaarwel - Han Kang

 

Ik vond dit een hele mooie roman. Han Kang schrijft prachtig poetisch, over de sneeuw, de extreem hete dagen in Seoul, waar Gyeong-Ha, een van de hoofdpersonen, zichzelf verliest in een nachtmerrie achtige droom over bomen en graven die overspoelt dreigen te worden door de zee. Zee et nog nauwelijks en wil keer op keer beginnen aan een afscheidsbrief. Met haar vriendin Inseon heeft ze gesprekken om haar droom in het echt, als een soort kunstwerk, op te bouwen. Maar dan komt ze tot de ontdekking dat ze haar droom misschien verkeert heeft geinterpreteerd en die veel meer over haarzelf gaat, over hoe zij verder moet met haar leven.

Haar vriendin Inseon belt haar vanuit een ziekenhuis. Ze heeft tijdens het maken van de boomstammen voor het kunstwerk een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. Gyeong-Ha moet naar haar huis op Jeju, om voor haar kaketoe te zorgen, terwijl zij in het ziekenhuis ligt. 

In de sneeuwstorm op het eiland Jeju gaat zij naar het huis. Verkleumt valt ze van de weg. Hierna wordt de roman nog dromeriger, als een koortsdroom. Dood en leven loopt door elkaar heen, de kaketoe die ze moet verzorgen is overleden, en begraaft ze, maar die vliegt de volgende dag weer naar zijn kooi, en Inseon vertelt er over het onderzoek dat haar moeder en zij hebben gedaan naar de massamoord op het eiland, in 1948. De oom van Inseon, de broer van haar moeder, is opgepakt door de politie en nooit meer teruggekomen. Inseons moeder zoekt hem door heel Korea.

Dit onderzoek zijn herinneringen van mensen, krantenknipsels, een enorm archief aan boeken dat in het huis van Inseon ligt. Eerst dacht ik dat dat het minder invoelbaar zou maken, maar uiteindelijk is het een prachtig verhaal over hoe een trauma doorwerkt in mensen, ook als ze gewoon door willen leven.

Van Peking naar Parijs - Kassia St Clair

 

Dagen vol modder, dagen vol berkenbomen, dagen van gekookte eieren en thee, dagen van grassen die in opeenvolgende zilveren golven ombogen wanneer ze voorbijreden.

zaterdag 9 november 2024

My Policeman - Bethan Roberts

 

Ik kocht dit boek bij Kramer en van Doorn omdat het een queer boek is dat speelt in Brighton, waar ik net ben geweest. Het is een goed boek, maar ik voelde me erg opgesloten in dit boek en was blij dat het uit was.

zondag 27 oktober 2024

Brief in de nacht - Chaja Polak


En daarbij, de Israelische geijzelde jonge mannen waren niet te onderscheiden van Palestijnse jonge mannen

Dit boek begint als recognising the stranger, in dit geval een journalistiek project waarbij een Israelische en een Palestijnse journalist samen menselijke verhalen vertellen over gewone inwoners van Gaza, en die in een Israelische krant publiceren. Chaja Polak verbindt het leed van haar overleden man, die bijna zijn volledige familie verloor in de concentratiekampen, en de Palestijnse journalist, die zijn familie verloor bij een bombardement van Gaza na de aanval van Hamas. Zoals Isabella Hammad Said quootte: the consiousness of someone who is both inside and outside his or her community.

Mooi vond ik het hoofdstuk over haar man, die na de Tweede Wereldoorlog bij zijn eigen huis moest aanbellen. Daar lagen papieren van zijn in de concentratiekampen gedode moeder, papieren die hij zelf op de zolder had verborgen. Van de slager, die hem vast moest hebben herkend, maar niets zei, leende hij een ladder om in zijn eigen huis, dat omdat zijn familie was weggevoerd naar de vernietigingskampen leeg stond en bewoond werd door andere mensen die daar bleven, naar de zolder de klimmen om de papieren op te halen en het huis weer te verlaten. 

Chaja Polak vertelt over haar moeizame contact met haar familie in Israel. Ze moet op eieren lopen. Haar nichten hebben nog geen ruimte voor enig ander leed dan dat van de Israelische mensen na de bloedige terroristische invasie in het Zuiden van het land. Ze krijgt een brief. De jonge links seculiere generatie in Tel Aviv staat nu pal achter het elimineren van Hamas. Op welke wijze dan ook. Hun ideeÉn zijn vergelijkbaar met die van Netanyahu-aanhangers. Alle linkse jogneren zijn van overtuiging veranderd na 7 oktober. 

Wat ik ook niet wist en staat in dit eassy is dat tegelijkertijd met het verjagen van de Palestijnen van het Israelische gebied in 1948, evenveel Joodse mensen uit Arabische landen zijn verjaagd, ook hun eigendommen hebben moeten achterlaten. Die zijn gaan wonen op het Israelische grondgebied.

Ze schrijft over een artikel uit Foreign affairs. De cyclus van slachtofferschap en geweld moet worden doorbroken door druk van buitenaf, stellen de schrijvers. Druk van binnenuit, en van buiten, dus ook van ons. Ze stuurde het artikel naar haar familie in Israel. Die las het en antwoorde 'Hier heb ik meer tijd voor nodig.'

Wanneer een rechtvaardige in de hemel komt, vertelt de legende, is hij (of zij) zo koud geworden dat God deze mens moet verwarmen tussen Zijn eigen handen. Een enkele keer, vervolgt de legende, heeft Hij daar meer dan duizend jaar voor nodig.

Recognising the stranger - Isabelle Hammad

 

The person you thought was a stranger is actually a member of the family

Dit is een uitgeschreven Edward S. Said lezing die Isabella Hammad gaf. Ik dacht eerst om het achter elkaar door te lezen, om het gevoel van de lezing te krijgen, maar het voordeel van een boekje is juist dat je het langzaam tot je kunt nemen. Bij zo'n lezing ben je na een kwartier de eerste stukken weer vergeten!

Isabella Hammad deconstrueert in deze lezing het woord recognising, herkennen, en het verwante woord recognition, erkenning. Recognising is volgens haar iets leren wat je eigenlijk al wist; HERkennen, opnieuw kennen, knowing again. Ze gebruikt hiervoor een quote van schrijver Javier Marias 'I did not want to know but I have since come to know.' Recognition, erkennen, is een verwant woord. Erkennen van veranderingen in wat je vindt, maar ook erkennen van een staat, in dit geval Palestina. In real life, shifts in collective understanding are necessary for major changes to occur, but on the human, individual scale, they are humbling and existentially disturbing, stelt ze. To induce a person's change of heart is different from challenging the tremendous force of collective denial. Toch begint het daar, heb ik daarbij in de kantlijn geschreven. Want zoals Isabella Hammad zelf ook schrijft: We are in new territory now. The Palestinian struggle for freedom has outlasted the narrative shape of other anti-colonian liberation movements [...] and it is becoming more difficult to hold fast to the old narratives about the power of narrative. Ik denk dat we daar zijn, een nieuwe generatie van mensen, die minder koloniaal kijken naar Israel, (the establishment of the Israely state as an essentially European project in the middel East, die was both fuelled and justified by a history of European racism and antisemitism) maar meer naar het hier en nu. 

Dat brengt ons bij Said, waar Isabella Hammad haar lezing mee begint, want Saidlaat ons kijken naar the relationship between European traditions, literary and otherwise, and the operations of imperial power. Humanisme, had in zijn ogen  een exclusionary, bourgeois European and largely male origins, en had to cross boundaries between cultures and disciplines.

We moeten niet denken dat Israel een normale democratie is. Isabella Hammad stelt dat Israelis live in a militerisead society in which dissent is punished. Volgens haar ligt de toekomst van het Palestijnse vraagstuk op dit moment niet in de regio zelf, het is bound up with the domestic politics and histories of a handful of countries, mostly the Unites States, The UK, France and Germany. Maar 'the West is stuck in a loop, always looking at the past (displaced into language) istead of that of the present (comminicated in images) from which they want to look away, schrijft ze in het nawoord.

Toch maakt Isabella Hammad de kwestie ook klein en menselijk. It is a familiar repeating tragedy of living in a constant state of fear of having your home destroyed, of losing loved ones or you own life to bombs dropped from the sky from which there is no shelter. Toch zo stelt ze, wordt er gevraagd van Palestijnen om een menselijk verhaal te vertellen dat Westerse mensen leert begrijpen, zodat die dan het toneel kan opkomen als een held of een soort godheid die de situatie oplost. Iets wat zwarte mensen ook zeggen over rascisme.

Ze eindigt weer met Said: 'in our age of vast population transfers, of refugees, exciles, expatrates and immigants, it can also be identified in [...] the consiousness of someone who is both inside and outside his or her community.'

A system in which one population is afforded rights that the other population is denied 
will be safe for neither.

vrijdag 25 oktober 2024

Oroppa - Safae el Khannoussi

 

Dit vond ik echt een geweldig boek. Alle hoofdpersonen zijn verhalenvertellers, en via al die verhalen wordt het hoofdverhaal verteld. 

Echt gebeurd op papier -familie

 

Het laatste deel van Echt gebeurd op papier!

dinsdag 8 oktober 2024

A perfect day to be alone - Nanae Aoyama

 

 It is a small story, but I really liked it. I even went so far as looking up where in Tokyo this novel is set and looking around on Googlemaps. Lots of times I feel I am past stories about troublesome twentysomethings, but that did not happen here, maybe because the relationship with the elder woman she llives with is quite offbeat and never that obvious.

Het valse leven - Maryse Condé

 

Albert gaat werken in Panama, aan het kanaal, waarvan de werkers zwart zijn, maar de witte mensen bejubeld worden dat ze het toch maar gerealiseerd hebben. Hij sticht een familie, waarvan we in dit boek vier generaties volgen. Ze komen in Guadeloupe, San Francisco, Parijs, Londen, het Zuiden van Frankrijk, New York en Haiti. De vierde generatie, Coco, voelt zich weer verbonden met Guadeloupe. Het is een mooie familiegeschiedenis waar de geschiedenis de mensen maakt en verscheurd.

dinsdag 17 september 2024

Beast before us - Elsa Panciroli

 

Ik hoorde Elsa Panciroli spreken in de Dinocast en dit boek wilde ik graag lezen.

Het eindigt waar de meeste boeken over zoogdieren beginnen, na de inslag van de meteoriet die het einde van het Krijt inluidde en vertelt het verhaal van de zoogdieren voor de inslag. 

Zoogdieren zijn al snel nadat dieren aan land kropen om daar te leven hun eigen weg gegaan. De eerste vorm van herbivoren en carnivoren in het Perm waren voorouders van de zoogdieren. We zijn als mensen erg zoogdier gericht, uiteraard omdat we er een soort van zijn, maar we herkennen een zoogdier ook onmiddellijk als een zoogdier. Deze dieren uit het Perm zouden we totaal niet als zoogdieren, of als voorouders van zoogdieren herkennen als we ze zouden zien! Maar ze waren wel onze eerste lijn

Ook tijdens het Jura en het Krijt, de tijd van de dinosauriërs, waren zoogdieren geen ondergeschikte krabbelaars die pas tot ontwikkeling kwamen toen de grote beesten waren verdwenen. Want zoals Panciroli stelt, dinosauriërs waren dan wel goed in heel groot zijn, ze waren slecht in zeer klein zijn. En daarin waren zoogdieren erg bedreven. Ze ontwikkelden zich tot nachtdieren en daarbij uitstekend nachtzin, tastzin en reuk. De zoogdieren in het Jura en het Krijt waren niet alleen kleine muisachtigen, maar gebruikten allerlei leefgebieden, ze klommen, zweefden, groeven onder de grond, en leefden in het water. 

behalve erg interessant schrijft Panciroli ook erg leuk en goed, vol grappige vondsten.

De tijgervrouw van Galina - Tea Obreht

 

Dit zijn de boeken die ik op dit moment wil lezen, met een verhaal erin, in dit geval over de kleindochter en haar grootvader.

maandag 16 september 2024

Gekaapt doot het kapitaal - Mirjam de Rijk

 

Gratis goedkoper bestaat niet, het gaat bijna altijd ten koste van iets

Geleend van mijn collega.

Ondanks dat ik hier wel van wist waren er toch allerlei sectoren waar ik niet wist dat private equity was doorgebroken. Laboratoria van ziekenhuizen bijvooorbeeld, waar dit boek mee begint, of Magister, het cijfersysteem in het onderwijs. 

We staan erbij en kijken erna, had ik het idee. Er worden allerlei mensen in de zorg en het onderwijs opgevoerd die vinden dat dit niet moet, maar niemand doet er wat aan. Laboratoria hoeven niet verkocht te worden, Magister hoeft niet gebruikt te worden, maar het levert bestuurders blijkbaar ook iets op om zo te handelen.

Het tweede deel van het boek, voer de oplossing, heb ik uiteindelijk meer doorgekamt dan gelezen. Mirjam de Rijk staat een soort systeemverandering voor als oplossing, en zelf ben ik tot de slotsom gekomen dat we nooit systemen gaan veranderen. Zelfs tijdens de bankencrisis, of de coronapandemie hebben we niets veranderd, en dat waren crisis die we echt voelden. Deze crisis ligt onder de oppervlakte en hoeven we niet te zien als we dat niet willen. 

Zelf denk ik dat we meer naar onszelf terug moeten als we iets willen oplossen, omdat de politiek dat niet gaat doen. Een huisarts of dierenarts die zijn praktijk niet verkoopt aan private equity wordt als raar gezien, een vreemde enkeling die daar heel veel moeite voor moet doen om dat niet te doen. Scholen gebruiken allemaal Magister, ziekenhuizen verkopen allemaal hun labs. We zouden moeten kijken naar hoe we het voor bestuurders en kleine eigenaar makkelijk maken om niet te verkopen aan private equity, via Stichtingen of iets dergelijks waarin alle dierenartsen verenigd zijn, zodat er kapitaal is, en mogelijk om de praktijk voort te zetten als de dierenarts met pensioen gaat. We zullen het zelf moeten doen.


dinsdag 10 september 2024

Season of migration to the north - Tayeb Salih

 

The sound of the wind passing through palm trees is different from when it passes trough fields of corn

Ik heb dit boek gekocht in een boekwinkel in Venetië. Mooie beschrijvingen van Soedan. Some of the headlights pointed southwards in the direction of the Nile, some northwards also in the direction of the nile. Maar de hoofdpersonen van dit boek vond ik niet leuk.

vrijdag 16 augustus 2024

The Shanghai union of industrial mystics - Nury Vittachi

 

Since each person was the centre of his own existence, what was really happening was that you and your elevator-room were staying still while the world outside moved up or down.

This was a good choice to read in these awfully hot last days. Totaly absurd, but really funny. The restaurant scene makes you completely understand why there are vegan terrorists... I like that the hero of the day is Parker Chai, a modest mover, although Joyce loses some of her feminist cool to instantly sigh that it is good a real man takes charge to moment he arrives. But then again she has a crush on him so... 

Poor Nelson!

There are more books of this, only purchachable as e-book or secondhand sadly.

Van klasje tot Klinker

 

Gekregen van de receptie van de muziekschool omdat we voor het 85e jubileum van de muziekschool gaan optreden. Ik wist niet dat in het begin de leerlingen les kregen in Het Slot!

zondag 4 augustus 2024

1177 B.C. A Graphic History of the Year Civilization Collapsed - Glynnis Fawkes, Eric H. Cline

 

Deze graphic novel heb ik gelezen uit de boekenkast van het huis van de poes waar ik op paste. Wat een werk moet Glynnis Fawkes gehad hebben om al die musea af te reizen om de tekeningen van het oud Egyptische aardewerk en de hierogliefen goed te krijgen. In deze graphic novel volg je Pel, een van de sea-peoples en Shesha, een Egyptische scribe, die door de geschiedenis wandelen op zoek naar de oorzaak van het ineenstorten van de bronstijd wereld. 

Vele grappige momenten ook, zoals een Egyptische die uitroept 'Oh, my gods!' en Shesha die voortdurend door de historische figuren gevraagd wordt een brief op te stellen.

woensdag 31 juli 2024

Enter Ghost - Isabella Hammad

 

Sonia, een Palestijns Nederlandse actrice uit Londen gaat na een gestrande affaire met een getrouwde toneelregisseur (spoiler: Niet doen!) voor het eerst in tientallen jaren terug naar haar geboorteland. Ze heeft het gevoel dat alles wat ze heeft bereikt in haar liefdesleven en carrière drijfzand is geweest. Terug in Haifa merkt ze dat alles wat ze dacht over haar familie, en haar eigen relatie met Palestina, anders is dan ze altijd dacht. 

Ze verblijft bij haar zus die in Haifa is gebleven en ontmoet daar een toneelregisseuse die van plan is om Hamlet op te voeren op de Westbank, in het Arabisch. Ze laat zich meevoeren en gaat uiteindelijk de rol van Gertrude spelen. Het boek beschrijft de repetities voor het stuk met de groep toneelspelers, die hun eigen dynamiek en jaloezie meebrengen. Sommige stukken hiervan zijn geschreven als toneeltekst!

Dit alles doet Sonia nadenken over haarzelf en haar relatie met haar zus en haar geboorteland. Het is een mooi, maar geen gemakkelijk leesbaar boek. Het vraagt veel van je.

Enter ghost is een zin uit Hamlet, maar geesten komen (duh) een aantal keren terug in het boek. Sonia is haar eigen geest als ze naar Palestina terugkeert, in een scene zegt haar vader aan de telefoon dat de Palestijnen geesten zijn voor de Israeliërs, op een bepaald moment ziet Sonia haar eigen weerspiegeling in een spiegel, maar realiseert zich dat niet en denkt dat er iemand in haar kamer is, als de stroom uitvalt in de repetitieruimte omdat de Israelische burgemeester vind dat de rekening niet door de Palestijnen is betaald, voelt ze dat er iemand vlak achter haar staat, maar ziet die niet, en als de stroom weer aan is, is er niemand.

Fun fact uit het nawoord: voor dit Engelse boek over een Engels toneelstuk heeft Isabella Hammad voor de teksten van Hamlet een Arabische vertaling van het Engels genomen, en dat weer terugvertaald naar het Engels.

woensdag 10 juli 2024

Miss Guggenheim - Leah Hayden

 

Ik heb dit boek vooral gelezen op vakantie in Brighton. Het is leuk om over de kunstenaarscene in New York tijden de Tweede Wereldoorlog te lezen, maar het is vederlicht. Het is literatuur, maar maar net.

dinsdag 18 juni 2024

Family meal - Bryan Washington

 

On thing I'll never forget is how Oda left paper cranes arround his appartment.

Het verhaal draait rond een Koreaanse bakkerij waar Cam probeert het verlies na de dood van zijn vriend te verwerken, maar steeds verder verstrikt raakt in het kapot maken van zijn lichaam en geest. Hij gaat terug, of wordt teruggehaald naar Houston door zijn beste jeugdvriend TJ, Tea-Jee, een zwart-Koreaanse jongen die op zijn eigen manier vast zit in zijn leven en zijn relatie. 

Dit boek gaat over de queer community in Houston, vooral de zwarte en aziatische queer gemeenschap. Dat is interessant, want de meeste gay boeken gaan over hoog opgeleide witte mannen. Ook fijn dat er normaal over poz-jongeren geschreven wordt. Houston is een stad waar je niet uit weg komt, zegt een van de hoofdpersonen. Zelfs als je er uit weet te ontsnappen wordt je er weer terug in gekatapulteerd.

Before he and Shun left me at the train station, he'd slipped one in my bag for the flight.

The complete Chi's sweet home part 1 - Konami Kanata

 

Zo herkenbaar voor iedere poezenliefhebber!

zondag 2 juni 2024

The housekeeper and the professor - Yoko Ogawa

 

Ik heb nog niet eerder iets van Yoko Ogawa gelezen en dacht dat dit boek van haar mij het minst aan zou spreken, maar ik vond het geweldig! Dat beloofd wat voor de andere boeken. :) Ik ben geen wiskundefan (hoewel ik het op school op zich wel kon), en ik vind het heel knap dat de schrijver mij de schoonheid kon laten voelen van de formule van Euler.

Dit boek is een typisch voorbeeld van wat mij aanspreekt in Japanse literatuur. Het is een heel klein verhaal waarin niet zoveel gebeurt, maar het zorgt ervoor dat je er voorzichtig mee omgaat.

maandag 20 mei 2024

Anna Karenina - Lev Tolstoi

 

Ik heb dit boek laatst gekocht omdat ik de 1e bladzijde in de boekwinkel had gelezen en dacht dat ik het heel mooi zou vinden. Maar ik ben het met Anna Achmatova eens dat de vrouwelijke karakters wel heel erg stereotiep zijn. Vrouwen baren en zorgen voor de kinderen en zijn hysterisch, mannen komen met alles weg en als ze overspel plegen lijden ze eronder. 
De wereld van deze roman vond ik erg leeg, al die kleine probleempjes van de elite die zich vol eet en van diner naar diner en van bal naar feest gaat.

De cover vind ik wel prachtig!

zondag 19 mei 2024

Wild girls - Tiya Miles

 

How the outdoors shaped the women who challenged a nation

Door dit boek besef ik weer hoe weinig ik eigenlijk weet van de Amerikaanse geschiedenis, want van alle vrouwen uit dit boek, die horen bij de Canon van de Amerikaanse geschiedenis, ken ik er geen een. Het boek behandeld een aantal vrouwen die de Amerikaanse geschiedenis hebben vormgegeven, en vertelt hun relatie met de natuur en het buitenleven. 
Voor iedere cultuur is buiten iets anders. Witte vrouwen uit de Victoriaanse tijd in de VS leefde hun leven binnen, en werden ook geacht niet in de natuur te komen. Ze moesten koken, haken, breien, het huishouden doen en voor hun kinderen zorgen. Louisa May Alcott, de enige vrouw uit deze reeks die ik wel kende, en alleen vanwege de titel van haar boek Little women, daagde deze cultuur uit. Als kind was een een tomboy, speelde buiten bij de boerderij van haar ouders. Deze tijd romantiseert zij in haar boek Little women.
Waar voor Louisa May Alcott de natuur een omgeving was waar ze kon spelen en zichzelf kon zijn, was voor zwarte slaafgemaakte Amerikanen de natuur en buiten zowel een toevluchtsoord waar ze vrij waren, als een angstwekkende omgeving, waar zij niet zomaar mochten zijn en ieder moment opgepakt konden worden. Juist omdat ze de natuur en de sterren zo goed kende, werd Harriet Tubman de zwarte vrouw die honderden andere zwarte slaafgemaakten over de bevroren Ohio leidde naar vrijheid. 
De oorspronkelijke bewoners van Amerika waren altijd in de natuur, en witte Amerikanen plaatsten de kinderen uit hun natuurlijke omgeving in kostscholen, om ze de mores van de witte vrouwelijke cultuur (binnen, haken) te leren. Een groep oorspronkelijke bewoners, uit verschillende leefomgevingen, daagde dit systeem uit door een vrouwelijk basketbalteam op te richten, dat uiteindelijk de kampioen basketbal werd. Basketbal was een in Amerika, door witte mensen, bedachte sport, de eerste sport die in de VS was uitgedacht. 
Het laatste hoofdstuk gaat over mensen iets dichten bij onze tijd, onder meer de schrijver Octavia E. Butler.
Ik vind denk ik het allereerste hoofdstuk, waarin Tiya Miles zelf de bevroren Ohio ziet, het mooist.

Dit boek over buitenleven is geschreven tijdens de coronapandemie. It took a plague to make people realize that things could change, schreef Octiava E. Butler. Zelfs een pandemie bleek dat niet te kunnen.

Echt gebeurd op papier - Het hart - diversen


 Door omstandigheden had ik helemaal geen zin in non-fiction, maar dit deel van Echt gebeurd op papier lukte wel.

zondag 28 april 2024

Met andere woorden - Jhumpa Lahiri

 

Met andere woorden is het eerste boek van Jhumpa Lahiri dat ze in het Italiaans geschreven heeft. Het zijn artikelen die eerder in een tijdschrift hebben gestaan. Het gaat over het proces van de taal leren en leren in een andere taal te schrijven. Ze is al twintig jaar bezig met het leren van Italiaans, vanaf een reis naar Florence in haar studietijd. Ik ben bezig Frans te leren, en bij twintig jaar moet ik erg zuchten.

Ze schrijft in haar nawoord dat ze dit boek zowel autobiografischer als abstracter vindt, en zo heb ik het ook ervaren. Ik denk dat je door het niet volledig beheersen van een taal grotere kleurvlakken moet schrijven, waardoor het abstracter wordt. 

Voor Lahiri is de nieuwe taal ook een zoektocht naar haarzelf, en naar haarzelf als schrijver.

Ik beheers Engels als tweede taal (en Duits als derde, maar veel rudimentairder) en volgens mij als ik ergens ben en me in het Engels moet uitdrukken denk ik ook in het Engels, alsof het een ander hersenpad is dan de Nederlandse taal. Ik merk dat ik Engels niet volledig beheers, omdat ik veel minder woorden ken. Ik heb weinig woorden met meer dan drie lettergrepen in mijn vocabulair (vocabulary, die dan weer wel :) ).

zaterdag 30 maart 2024

The dressmaker's gift - Fiona Valpy

 

Ik heb dit boek meegenomen van een bookcross-meeting omdat het in Parijs speelt, waar ik net voor het eerst geweest ben.

Dit verhaal gaat heen en weer tussen het heden (verteld in de ik vorm) en Parijs in de Tweede Wereldoorlog (verteld in de zij vorm). Harriet krijgt een stageplaats bij een modebedrijf in Parijs, toevalligerwijs in hetzelfde gebouw als waar het oma ooit heeft gewoond, waar ze graag meer over wil weten. Haar kamergenote wordt Simone, die toevalligerwijs de kleindochter is van de vriendin van de oma van Harriet.

Tja.

De oma van Simone weet nog alles van wat er in Parijs is gebeurd en verteld dit aan Simone, die het verteld aan Harriet. Ik vind dat allemaal wat te makkelijk en, nu ja, toevallig. Bovendien worden die verhalen van de oma van Simone verteld met dialogen, ook als die oma daar helemaal niet bij is geweest. Ik snap dat dat de structuur van deze literaire roman is, maar voor mij werkt dat niet, zo gaat dat niet.

Maar het verhaal krijgt wel vaart en is wel goed uit te lezen, wat ik dan ook gedaan heb. Nu mag ik het boek weer vrij laten!

woensdag 27 maart 2024

Echt gebeurd op papier - De Wereld - diversen

 

Het deel de Wereld gelezen. Over roeien in Afrika, bergen in Alaska, pinguins in Nieuw Zeeland, Syrië...

Echt gebeurd is een podcast van een regelmatige verhalenmiddag in Toombler, waar mensen op een podium mooie, bijzondere of grappige verhalen vertellen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt. Dat kan van alles zijn, een reis door Liberia, of een klein verhaal op het schoolplein, of de eerste deelname aan een poetryslam. In dit boekje zijn die vertelde verhalen uitgeschreven. Dat werkt echt goed.


zondag 24 maart 2024

De laatste lente van de dinosauriers - Melanie During


 Weer nieuwe dingen geleerd over dinosauriers en vooral over het onderzoek naar fosielen. Misschien vond ik het net te eenvoudig geschreven, dat 99,5 jaar in jouw leven vond ik wel irritant worden na verloop van tijd.

maandag 18 maart 2024

Tokyo Ueno station - Yu Miri

To speak is to stumble, to hesitate, to detour and hit dead ends. To listen is straightforward. You can always just listen.

Een heel mooi verhaal over een arme dagloner in Japan na de oorlog. In het begin van het verhaal is hij een geest die ronddoolt in het Uenopark, waar hij de laatste jaren van zijn leven dakloos heeft doorgebracht. Dat hij een geest is is niet direct duidelijk, ik maak dat op uit de beschrijvingen. Hij herinnert zich zijn jeugd. Hij ziet zijn gezin amper, want reist door Japan op zoek naar werk. Hij woont in Fukushima (van de kernreactor) en werkt in Hokaido helemaal in het Noorden en later in Tokio, bij de bouw van de stadions van de eerste olympische spelen (die van Anton Geesink). Als zijn zoon op 21 jarige leeftijd overlijdt komt hij terug en bedenkt hij dat hij zijn zoon helemaal niet kent. Als hij het dodentablet van zijn zoon draagt voelt hij dat de wereld omgedraaid is, dat er geen zoon meer is die zijn tablet zal dragen bij zijn begrafenis. 

Neither with this wake, nor tomorrow's funeral, nor the service forty nine days after his death are meant to pray for the repose of the deceased, to console or to mourn for them. No, we are here to express our gratitude for the connection that the deceased gives us to the Buddha.

Als zijn vrouw wat later ook overlijdt, wil hij zijn kleindochter niet tot last zijn en gaat naar Tokio, waar hij dakloos in het Ueno park woont. Als de nieuwe olympische spelen worden gehouden (die van corona) worden de daklozen uit het park gejaagd.

Hidden within today was a pas longer than the present.

Ik ben in Ueno park geweest, tijdens mijn reis in Tokio op de vouwfiets. Van het station herinner ik me niet veel, behalve de enorme vierbaansweg die ervoor lag waar ik overheen moest fietsen tussen de auto's, links. De daklozen waren toen al weggejaagd, want de olympische spelen waren bijna.

dinsdag 5 maart 2024

Wij slaven van Suriname - Anton de Kom

 

Eindelijk gelezen. Ik vond het echt prachtig, indrukwekkend wat hij opschrijft en hoe hij voor het eerst de geschiedenis van Suriname vertelt in zwart perspectief, maar ook literair vind ik het heel mooi, de beschrijvingen van het land, de manier waarop hij verschillende stijlen door elkaar gebruikt, de mooie zinnen.

vrijdag 23 februari 2024

The chosen - Chaim Potok

Boeken komen op je pad op het moment dat je ze moet lezen. Het was fijn om dit boek over vader/zoon relaties te lezen, omdat mijn relatie met mijn vader een andere fase in gaat. Ik vond de opvoedmethode van Danny's vader vreselijk, maar aan het eind van het boek, dat ik daarom erg mooi vond, krijg je toch een soort van begrip voor de vader, die ook niet anders weet en het doet omdat hij denkt dat dat het beste is voor zijn zoon. Zijn zoon moet een liefdevolle ziel krijgen en daarvoor kent hij alleen deze methode, denk ik. Uiteindelijk geeft hij hem de vrijheid.
Ik heb dus het tweede deel eerder gelezen dan het eerste deel. Door dit deel nu te lezen begrijp ik wel meer van de beweegredenen in het Tweede deel. Dat deel vond ik denk ik nog beter, omdat de hoofdpersonen wat ouder zijn.
Hoewel ik de stukken over de Talmud saai vond, ik heb ook niet de kennis van het Joodse geloof om er iets mee te kunnen, vond ik het wel interessant om in de huidige tijden van oplaaiend geweld in het Midden oosten over de oprichting van Israel te lezen en wat de betekende voor de Joden in Brooklyn, wat de tegenstellingen waren, die er denk ik nog steeds zijn.

maandag 5 februari 2024

Companion piece - Ali Smith


Het is een rebellerend boek, Companion piece. Het is het vijfde deel van een kwartet, dat volgens Ali Smith opkwam toen die het vierde deel aan het schrijven was. Terwijl ze dat vierde deel moest schrijven wilde ze eigenlijk steeds dit schrijven. Dus een Companion piece, over Covid, gezelschap, als companion piece voor het kwartet seizoensboeken dat ze heeft geschreven. Het heeft ook een Hockney schilderij op de cover, net als de vier andere boeken.

Ik heb er erg van genoten, zeker de dialogen, die hilarisch zijn. Mooi is haar interpretatie van een gedicht van E.E. Cummings, "to start, to hesitate; to stop" (dat ik niet kende, maar qua titel natuurlijk direct refereert aan de Coronacrisis, een titel die Ali Smith niet geeft en die je dus moet weten of zoals ik, tegenkomen), 'death in reverse', gevolgd door een hoofdstuk over haar relatie met haar vader, van het eind tot aan het begin. Zo gaat het het hele boek door, allerlei referenties, grapjes, spelende woorden, hoofdstuktitels die terugkomen. Soms had ik wel het gevoel als eerstejaars in een vierdejaars college te zijn beland. Het deel Curlew doet ook denken aan de film Parasite, ook over een huis dat door een familie wordt overgenomen.

Het deel Curfew over de vrouwelijke smid in de middeleeuwen, misschien de maker van het slot uit het eerste deel Curlew, dat tijdens de Corona pandemie speelt, vond ik prachtig.

Dit boek is vertaald. Dat leek me erg moeilijk bedacht ik tijdens het lezen. Misschien moet ik de vertaling kopen om te lezen. Maar gelukkig schrijven de vertalers er zelf over:

woensdag 31 januari 2024

There is no such thing as an easy job - Kikuko Tsumura

 

Een jonge vrouw kampt met een burn-out van haar laatste baan en gaat weer bij haar ouders wonen. Als haar WW op raakt wil ze weer beginnen met werken en vraagt bij het uitzendbureau om een eenvoudige baan. Ze gaat onder meer de bewakingsbeelden van een schrijver bekijken, waarbij ze merkt dat ze steeds meer trekjes van de schrijver gaat overnemen, audio-advertenties maken voor een buslijn, waarbij de bedrijven mysterieus beginnen als de advertentie in de bus gedraaid wordt, en plotseling ophouden zodra ze de advertentie uit de lijst haalt, slogans maken voor de verpakking van rijstcrackers, waardoor ze duizenden volgelingen krijgt, advertentieposters plakken zodat een andere advertentie voor een verdachte stichting die mensen inpalmt niet op die plek geplakt kan worden en werken in een park, waar iemand continu lijkt te wonen in een grot. 
Er is zeker geen enkele makkelijke baan! Langzaam leert ze zichzelf en haar moeilijkheden beter kennen, en het lijkt erop dat ze steeds beter een betaalde baan weer aan kan. 

De verschillende verhalen op de werkplekken zijn maar los met elkaar verbonden, daardoor lijkt het meer op een verhalenbundel. Ik heb nog nooit een boek gelezen die eigenlijk alleen maar speelt op de werkplek. Ze doet wel dingen met vriendinnen, en heeft dus ouders, maar die zie je beiden nooit. Meestal speelt werk maar een marginale rol in romans, behalve als je bijvoorbeeld detective bent!

woensdag 10 januari 2024

Splinter - Larry Niven Jerry Pournelle

 

Ik lag thuis met corona en heb even teruggeschakeld naar de SF die ik vroeger las. Ik was een beetje vergeten hoe leuk ik dit vond. Ik dacht dat ik dit boek zelfs uit Delfzijl had meegenomen, maar er zat een pinbon in van een boekwinkel in Utrecht!