Data over mannen zijn het uitgangspunt en de norm bij allerlei onderzoeken, analyses en ontwerpen, en er is te weinig wetenschappelijke data over vrouwen, stelt Criado Perez.
Zo worden de opgegraven skeletten bij archeologische vondsten bijna altijd geclassificeeerd als man, en worden er altijd weer meer mannen opgegraven. Helden zijn mannelijk als norm. En vrouwen zijn de uitzondering, nooit de default. Zo haalde een professor aan de Georgetown universiteit de koppen van de krant toen ze haar literaire cursus 'White male writers' noemde, terwijl de ontelbare keren dat cursussen over 'female writers' gaan onopgemerkt blijven. Vrouwelijke schrijvers benoem je in de titel van een workshop. Dat een cursus over mannelijke schrijvers gaat, dat is logisch.
Omdat veel medicijnen in trials alleen getest worden op mannen, omdat producten gemaakt worden voor het mannelijke lichaam, omdat veiligheid getest wordt met test-dummies op basis van mannelijke maten, lopen vrouwen meer risico dan mannen bij een auto-ongeluk, op bijwerkingen van medicijnen. Vrouwelijke agenten lopen zelfs meer risico op verwondingen, omdat kogelvrijevesten niet op maat zijn gemaakt voor het vrouwenlichaam. Als dit probleem wordt gezien, wordt er vaak niet geprobeerd om de mannelijke bias te verhelpen, maar moeten vrouwen gerepareerd worden. Waren vrouwen maar meer als mannen!
Veel van de zaken die ze noemt wist ik al, kende ik al, misschien dat het daarom iets vlakker was dan ik me voorstelde toen ik begon. Het deel over de economie vond ik wel interessant, omdat het me uitdaagde om anders te kijken naar gezinsinkomen en de tijd die mannen en vrouwen onbetaald werken, via mantelzorg, zorg voor de kinderen, luizenmoeder, voorleesmoeder (die namen impliceren al dat het vrouwen zijn, er is geen voorleesvader, laat staan luizenpapa). Veel bezuinigingen in de publieke sector zijn, zo stelt Criado Perez, geen besparingen, maar een verschuiving van werk van de publieke sector naar onbetaald werk voor vrouwen, omdat de taken die worden wegbezuinigd nog altijd wel gedaan moeten worden. Women's unpaid work is work that society depends on. Want het is logisch dat dat werk onbetaald gedaan wordt.
Zo werkt het ook met belastingkortingen. Since the 1980, governments around the world have been less interested in taxes as a means to redistribute recources, but seeing tex more as a potential retardent to growth. Omdat bij groei het werk van vrouwen voor een groot deel niet wordt meegenomen, hebben belastingkortingen op die wijze een grotere invloed op het inkomen en werk van mannen dan van vrouwen.
Vaak, heb ik ook gemerkt, is als je deze problemen opmerkt 'Ja, maar dat is logisch.' Maar zo zegt Criado Perez: 'Comon sense' is in fact a product of the gender data gap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten