zondag 12 februari 2023

Fortuna's kinderen - Annejet van der Zijl

 

Grappig, in mijn vorige boek was ik wandelen in het Zuiderpark in Den Haag, en dit boek speelt voor een deel in Monster, iets van 10 kilometer verderop.

Ik heb dit met plezier gelezen, Annejet van der Zijl vind ik altijd prettig schrijven. Ik moest wel wennen aan woorden als blank en slavin, zo zie je hoe snel dat verandert.

Mooi vond ik de beschrijvingen van de stad Charleston en later van het begin van San Francisco.

De familie lijkt zich niets aan te trekken van de conventies rondom gemengde relaties in hun tijd, maar de nazaten zeggen in het laatste hoofdstuk woorden die mij doen schrikken, omdat ze juist in de huidige tijd gezegd zijn.

Iemand zou naar het huis in Oakland moeten gaan om de jongeren daar de familiegeschiedenis te vertellen! Ooit ga ik dat doen:

Een Nederlandse jongeman, jongste van broers, gaat vanuit Europa met het zeilschip naar Amerika, om daar fortuin te maken. Hij komt terecht in Charleston in Florida, een stad met ongekende zakelijke mogelijkheden, maar ook een grote slavenmarkt. Als hij ziek wordt, wordt hij verzorgd door een slaafgemaakt meisje. Later koopt hij haar vrij, om haar zelf beslissingen te laten nemen over haar toekomst. Zij houd ook van hem, en ze trouwen in het geheim en wonen in het geheim bij elkaar in Charleston, terwijl hij een fortuin verdient, en ze stichten een gezin. 

Als de situatie in Amerika steeds vijandiger wordt, de burgeroorlog nadert, en in het Zuiden worden de regels voor slaafgemaakten en vrije zwarten steeds restrictiever, smokkelt hij eerst een voor een met een boot zijn kinderen naar Nederland, en dan zijn vrouw. In Nederland trouwen ze officieel. Hij gaat heen en weer naar Charleston voor zijn zaken, waar niemand mag weten dat hij getrouwd is met een zwarte vrouw en voormalige slaafgemaakte. Zij blijft in Nederland en wordt societylady. Ze zal haar familie in Charleston nooit meer zien, en haar man maar een paar maanden per jaar.

In Nederland ontmoet een van zijn dochters hun witte buurjongen en ze raken verliefd en trouwen. De buurjongen heeft echter net zo'n avontuurlijk hart als zijn schoonvader en reist via Panama naar het gestichte San Francisco, waar goud gevonden is. Zijn vrouw reist hem na. Niet met goud, maar met handel in alles wat gouddelvers nodig hebben maakt hij een fortuin, en hij sticht een bank en een landgoed in Oakland een rustiger stadje aan de overkant van de baai. Ook zij ziet haar familie nog zelden, slecht op sporadisch familiebezoek naar Nederland.

Hun kinderen verliezen het volledige fortuin door mismanagement en de beurskrach van 1931 geeft het laatste zetje. Het huis de tuin en het landgoed worden verkocht. Oakland wordt een buurtstad van San Fran, waar vooral een zwarte gemeenschap woont, en het huis wordt een jongerencentrum.

Ook de landgoederen in Nederland van de familie worden verkocht. Wat overblijft is een graf in de duinen bij Monster.

Geen opmerkingen: