zondag 30 januari 2022

The address book - Deirdre Mask

 

What Street Addresses Reveal About Identity, Race, Wealth, and Power

Heel interessant boek over wat een adres eigenlijk betekent. In het eerste hoofdstuk gaat het bijvoorbeeld over het internationale postagentschap, een van de grootste organisaties in de wereld, die regelt welk deel van de bezorgkosten bij welke nationale post terechtkomt bij internationale verzendingen. Straatnamen waren van origine vaak omschrijvingen van wat er gebeurde in de straat, Bakkerstraat, Kerkstraat, en daarvan waren er in een grote stad als Londen vele. Om de postbezorging te stroomlijnen kwam Howard Hill met het idee om straatnamen te veranderen zodat er nog maar 1 enkele was, om zo de kosten van postbezorging te verlagen en zo kreeg de post zijn postzegel. 

Op meerdere plekken werd onafhankelijk het straatnummer bedacht. Deidre Mask vertel over Wenen in toen Oostenrijk-Hongarije, waar de koningin wilde achterhalen waar dienstplichtige jongeren woonden, en daarvoor het straatnummer introduceerde, dat met verf op de huizen werd geschilderd. 

Amerika heeft genummerde straten. Dit was vooral mogelijk omdat er nieuwe steden werde gebouwd waar over straatnamen kon worden nagedacht. In rurale gebieden in de VS zijn, tot op de dag van vandaag, vele plekken en boerderijen, zonder adres. De bewoners zijn banger om door de overheid getraceerd te worden, dan voor de ambulance die hun zo moeilijker kan vinden. In New York daarentegen, is een adres een statussymbool voor de meeste biedende. Zo zijn er wolkenkrabbers met een Park Avenue adres, die niet aan Park liggen, maar waar de investeerder het adres heeft gekocht als status, om zo hogere huur te kunnen vragen. Er zijn dan ook weer New Yorkers die het er dus voor over hebben extra te betalen voor een adres waar hun voordeur niet aan ligt.

In Japan (en Korea) hebben straten geen naam. De straatblokken hebben een nummer. De gebouwen zijn niet genummerd in lijn, maar op volgorde van bouw. Het maakt een gebouw vinden een ingewikkelde taak. 

Mijn eigen straat is een mix van deze uitersten. Ik heb een adres, een straatnaam, maar de straat is verdeeld in blokken met een nummer. Ook hier is er geen structuur in de nummers, dus het overkomt mij vaak dat iemand in mijn straat blok 37 zoekt, en ik ook echt niet weet waar in de straat dat is.

In Berlijn zijn de straatnamen drie keer veranderd binnen vijftig jaar. Eerst door de Nazi's, die alle straatnamen met referenties aan joden veranderden. Na de oorlog werd in het Westelijke deel de orginele naam weer geadopteerd, terwijl in het Oostelijke deel de namen werden veranderd in socialistische helden, en antifaschisten. Na de omwenteling wilde Berlijn, nu weer een, weer niets weten van enige straatnamen die door de communisten waren bedacht en werden al die straten weer hernoemd.

In Zuid Afrika wordt duidelijk hoe ingewikkeld straatnamen liggen, hoe veel straatnamen onderdeel zijn van onze identiteit. Moet je koloniale straatnamen aanpassen, en naar wie vernoemen wij die eigenlijk? Zelf had Deirdre Mask ook moeite met het kopen van een huis in de Londense Black Boy Street. Ze heeft het niet gedaan.

Geen opmerkingen: